Bedevaartstad
21 februari 2026 - Embalse de Puentes, Spanje
Woensdag 18 februari, Bullas
We begonnen de dag met een wandeling langs de beek die onder Bullas stroomt. In de zomer is dit een geliefde plek, omdat er allemaal poeltjes en kleine watervallen zijn om lekker af te koelen. Dan staat er ook een kassa op de parkeerplaats om geld uit je zak te kloppen. Het was prachtig helder water, maar nu veel te koud om in te gaan.
Hierna reden we door naar Caravaca de la Cruz. Het is een hoger gelegen stad onder aan de groene berghellingen. Het oude stadsdeel is mooi om doorheen te lopen met veel kerken en musea, maar het pronkstuk is het kasteel van Santa Cruz. Het ligt bovenop een heuvel met een grote muur er omheen. We liepen door de poort naar binnen en kwamen op een groot plein, met kleine keitjes ingelegd. Op dit kasteelplein staat de basiliek Santuario de la Vera Cruz. De voorgevel bestaat uit rood, grijs en zwart marmer. Het tweearmige kruis in de basiliek is het ware heiligdom waar veel mensen op af komen. Hierdoor is Caravaca één van de vijf heilige steden ter wereld van het christendom en worden er bedevaarten ondernomen naar deze stad.
Van bovenaf heb je een mooi uitzicht over de stad en kan je ook goed de rood/witte gevel van de arena zien.
Donderdag 19 februari, Nonihay
Zo ongemerkt zijn we best wel aardig op hoogte gekomen. Eigenlijk wilden we nog verder door de bergen, maar het weer vandaag mag dan wel strakblauw zijn, de temperaturen zijn vandaag winters zo hoog op de berg. Nout zoekt een mooie binnendoorroute uit en we rijden naar Nonihay. Daar is een kloofwandeling die we wel eens willen maken. Via trappetjes dalen we naar de bodem van de kloof en kunnen dan een heel eind over een smalle doorgang tussen de naar elkaar buigende stenen lopen. Mooi om te zien. Jammer genoeg moeten we op driekwart van de tocht omdraaien omdat er water in de kloof staat en we geen zin hebben in natte voeten. We dwalen nog wat beneden rond en bewonderen allerlei vreemd gevormde rotsen.
Vrijdag 20 februari, Embalse de Puentes
We rijden vandaag niet zo ver, binnen het uur zijn we bij de afslag naar Embalse de Puentes. De weg omhoog is gemakkelijk te rijden. Zodra we een mooi plekje hebben met uitzicht op het meer parkeren we de camper. Het is een prachtig meer en wij denken dat het behoorlijk vol staat op het moment. Normaal gesproken is er een landtong beloopbaar naar een klein eilandje, maar wij zien alleen maar een rechte strook met boomtoppen die kant uit gaan. We trekken de wandelschoenen aan en maken een wandeling langs het water. Er loopt niet echt een pad en we moeten heuvel op en heuvel af, maar het is wel mooi. Wat ook mooi is, is het weer. Het is zomers en strak blauw. Zo heerlijk. Aan het eind van de middag komt er een Duits busje bij staan. De meneer is blij dat wij er zijn, want dan staat hij niet alleen vannacht. Hij heeft een drone waarmee hij vluchtjes maakt en vraagt op een goed moment of wij interesse hebben in een paar filmpjes en of hij ons er dan ook mag opzetten. Dat vinden wij prima en het resulteert in een paar prachtige filmpjes. ( ik heb er één geupload ) Ik heb vandaag diverse foto’s gemaakt van het meer. Het verandert met het het uur mee van kleur en uitstraling. Vooral de zonsondergang is magisch. Vanavond hing er wat jeugd rond hier, maar die zijn allang weer verdwenen. Het belooft een fijne, donkere en rustige nacht te worden.
Zaterdag 21 februari, Embalse de Puentes
Wat ik al drie dagen probeer opzij te schuiven moet ik nu toch echt onder ogen zien. Ik heb een of andere griep opgelopen, heb koorts en voel me echt niet goed. Nout is gisteren al in zijn eentje gaan fietsen, vandaag heeft hij alleen gewandeld. Boven op de berg richting de stuwdam kwam hij een schildpad tegen. Ik heb nog nooit van in het wild levende schildpadden in Spanje gehoord, maar deze zat er dus.
Gelukkig staan we op een prachtig plekje met een mooi uitzicht, er komen bijna geen mensen langs en het is prachtig weer. Ik hoop maar dat het allemaal gauw overgaat.

Mooie foto's!!
Beterschap!
Prachtige foto´s heb je weer gemaakt