Het roer om
5 oktober 2024 - Florence, Italië
Kranj, 3 oktober.
De regen houdt maar aan, het gaat gestaag door met zo nu en dan een flinke plensbui ertussen. We hebben inmiddels begrepen dat het aan de kust nog drie keer zo hard regent met harde wind daarbij. De river de Sava heeft een stuk verderop overstromingen, dus niet zo fijn allemaal. Vanochtend zijn we naar de stad geweest en hebben daar wat rondgelopen. Waar in de beschrijvingen stond dat het een leuke , levendige stad was konden wij dat in de verste verte niet herkennen. De mooie blauwe rivier was vandaag onstuimig en bruin gekleurd van alle meegespoelde modder. De binnenstad heeft best veel kerken en een aantal mooie oude gebouwen, maar de mensen bleven wijselijk binnen. We hebben heerlijke koffie gedronken en lekker droog en warm gezeten. Vanmiddag ben ik maar aan het bakken geslagen, een prima bezigheid met dit soort weer. Ik heb een tarte tatin met appeltjes uit de omnia getoverd. Best goed gelukt en ook erg lekker.
Vanavond hebben we zitten stoeien met allerlei ideeën voor de komende tijd. Het weer ziet er echt niet zo fijn uit de komende tijd, het noorden wordt veel te koud, maar ook aan de kust gaat het regelmatig regenen. We zullen onze plannen moeten omgooien als we buiten wat willen doen. We zijn er nog niet uit. Wordt vervolgd
Florence, 4 oktober
Met de zeer matige verwachtingen voor de komende week in Slovenië en Kroatië en de waarschuwingen voor overstromingen hebben we besloten dit avontuur een andere keer te gaan beleven. Zeker boven in de bergen is het erg koud, nat en mistig. We hebben een ware studie gemaakt van de weerkaarten de komende tijd en zagen dat het op Corsica er heel fijn uit ziet. We hebben dus een boot geboekt voor dinsdag aanstaande en gaan ons een poos op dit eiland vermaken. Vandaag hebben we een heel stuk gereden, het doel was om onder dat enorme regengebied uit te komen. Onderweg hebben we op veel plekken het water heel hoog zien staan, veel ondergelopen weilanden. We zijn langs Venetië en Bologna gereden en hebben nu een plekje in een soort park in Florence waar ook parkeerplaatsen zijn. Er is één hoek gereserveerd voor campers. Die staan zoals altijd in een stad lekker dicht bij elkaar, niet helemaal wat wij prettig vinden, maar we hebben het geluk aan één kant vrij te staan. Het is een prima vertrekpunt om morgen de stad te gaan verkennen.
Vanmiddag zijn we naar een supermarkt gelopen voor wat inkopen. Ik had een kleine buurtsuper verwacht, maar niets was minder waar. Bij de ingang zagen we dat we een verdieping lager moesten zijn en daar was een enorme supermarkt met een zeer ruim aanbod van artikelen. Leuk om rond te dwalen voordat je je boodschappenlijstje hebt afgevinkt.
Florence, 5 oktober
Wat heerlijk om wakker te worden en de zon door de bomen te zien, dat is wel wat anders dan de afgelopen dagen. Een prachtige dag om Florence te gaan verkennen. Vanuit ons plekje in het noorden van Florence is het een klein half uur fietsen naar het centrum. Onderweg is er al van alles te zien. Brede straten die bijna allemaal opgebroken zijn, veel en druk verkeer, overal scootertjes die zich tussen de auto’s doorwurmen. Ondertussen moeten wij goed op onze fietsroute letten. Gelukkig is er een soort van fietspad als je het centrum nadert, soms over stoepen, soms afgescheiden achter een hek. Maar altijd met veel rare bochten en regelmatig zitten er kuilen in de weg. Bij de info halen we een stadplattegrond die wij vervolgens op en terras in de zon gaan bestuderen. We zitten aan een groot plein waar vandaag en morgen allemaal kraampjes staan met keramiek erin. Prachtig om te zien en erg creatief. Aan de kopse kant van het plein staat een mooie kerk met brede trappen aan de voorkant. Het is de Basilica di Santa Croce. Er staan rijen mensen buiten om de basiliek van binnen te bekijken, wij vinden de buitenkant al mooi genoeg.
Na de koffie gaan wij een beetje kriskras door de stad. Het is erg druk met grote groepen toeristen die braaf achter de gidsen aanlopen. De stad is wel erg levendig, het bruist en het swingt en er wordt veel getoeterd. Ook hoor je overal het geluid van rolkoffertjes over de keien. We konden in sommige straten over de hoofden lopen wat het fietsen er niet eenvoudiger op maakte, dus liepen we maar mee met de meute, tot we weer een rustiger straatje tegenkwamen. We kwamen bij Palazzo Vecchio wat vroeger een regeringsgebouw was, maar tegenwoordig een museum is. Naast de ingang een replica van de David van Michelangelo, er tegenover een galerij met allerlei andere beelden. Vandaar kwamen wij op de Ponte Vecchio terecht, een brug over de rivier de Arno waar vroeger slagers en viswinkels gevestigd waren, maar tegenwoordig is de brug aan beide kanten volgebouwd met juwelierswinkels. Van dichtbij zien die winkels er aan de buitenkant trouwens best een beetje armoedig uit. We hebben heerlijk in de zon op een terras aan de Arno gezeten voor een lunch, kijkend naar de talloze toeristen die voorbijslenterden. Vanmiddag reden we door de smalle straatjes en kwamen uit bij de immense kathedraal. Het is een prachtig gebouw wat heel rijk versierd is. Ook hier stonden hele rijen mensen om naar binnen te mogen. We hebben ons een tijdje staan vergapen aan al dit moois en zijn tenslotte naar de overdekte markthallen geweest. Beneden zijn de kraampjes met verse voedingswaren, vooral veel vis en groente. Boven zijn aan de kanten talloze eettentjes waar van alles te halen valt. In het midden staan tafels en banken waar veel mensen gezellig zaten te eten. In de straten om de markthal heen stonden tientallen marktkramen met uitsluitend leren producten. Bizar hoeveel daar aangeboden wordt van riemen en tassen, portemonnees en jassen. We hebben een fijne dag gehad en vinden Florence een leuke, bruisende stad met een levendig centrum en veel prachtige oude gebouwen waar veel historie ligt. Ook een stad waar kunst hoog in het vaandel staat. Er kunnen veel musea en galerieën bezocht worden.

De tartetatin ziet er heerlijk uit!
Naar Corsica: daar zullen jullie vast geen spijt van krijgen! Prachtige natuur, mooie verborgen strandjes, bijzondere geschiedenis en nog veel meer. Het was ons favoriete eiland!