Veel historie

20 februari 2025 - Jerez de los Caballeros, Spanje

Dinsdag 18 februari, Llerena

We gingen vanochtend vroeg uit de veren, omdat we een toegang hadden geboekt bij de oude mijn, Mina de la Joyona, die hier vlakbij ligt. Deze mijn werd al gebruikt in de tijd van de Romeinen, is daarna zeer lange tijd verwaarloosd geweest, maar aan het begin van de vorige eeuw werd er weer ijzererts gedolven. Dat erts werd eerst door ezeltjes afgevoerd naar het station, 6 km verderop, later is er een systeem ontwikkeld met bakken aan een kabelbaan. Het was indrukwekkend om te zien hoe de berg in de loop der eeuwen is afgegraven en uitgehold, tientallen meters diep. In de muren is duidelijk te zien waar de aders liepen die het erts bevatten. Helaas was de (verplichte ) rondleiding volledig in het Spaans, dus we zullen vast wat informatie gemist hebben.
Na deze uitgebreide tour reden we een stukje terug naar een kapel, de Virgen del Ara, die eenzaam midden in de heuvels staat. Zoals zo vaak bij dit soort gebouwen zit er een verhaal aan vast met een wonder, waarvoor de kapel ter nagedachtenis hieraan werd gebouwd in de 15e eeuw. Van buiten zag het er al aardig uit, maar zodra je binnen bent weet je niet wat je ziet. De muren en plafonds zijn volledig bedekt met schilderingen met bijbelse voorstellingen. De onderzijde van de muren bevatten tegels met geometrische figuren en de vloer was van marmer met ook een motief. Het is ongelooflijk dat zo’n eenvoudige kapel zoveel kunstwerken van honderden jaren oud bevat. Het wordt dan ook wel eens de Sixtijnse kapel van Extremadura genoemd. Het was allemaal erg mooi om te zien. Na deze culturele ochtend reden we door naar Llerena waar we ook al weer een leuke camperplaats vonden. De middag hebben we besteed met het eten van een menu del dia en boodschappen voor de komende dagen. We kunnen weer even vooruit.

woensdag 19 februari, Llerena

Op weg hier naar toe zagen we een kasteel en een bordje wat verwees naar een Romeins theater. Een studie op de kaart leerde ons dat hier best een leuke fietstocht in zat. We zijn eerst vanochtend Llerena in geweest en hebben weer prachtige oude gebouwen gezien in dit witte stadje. De bouw van de kerk begon al in de 13e eeuw en was pas in de 18e eeuw klaar. Er werd steeds iets bijgebouwd of nog meer versierd in de kerk. Het zag er allemaal heel mooi uit, er waren weinig plekjes waar geen versieringen of heiligenbeelden stonden. Na dit bezoek en een kop koffie gingen we op weg naar het Romeinse theater. Het bleek dat hier in de Romeinse tijd een stad heeft gelegen, Regina. Het had een belangrijke functie als handelsstad op een veelgebruikte route vanaf Cordoba. Het dorp is gebruikt van de 1e tot en met de 6e eeuw. Daarna lagen de machtsverhoudingen anders en is het dorp verlaten en verwaarloosd. Er stonden twee grote tempels in het hoogste deel van het dorp, de fundamenten zijn weer zichtbaar gemaakt, daarnaast een strak ruitpatroon van woonhuizen en beneden het theater. Dat is redelijk bewaard gebleven en was mooi om te zien. Het was in elk geval een prima plekje om onze lunch te gebruiken.    Daarna was het tijd om de berg op te fietsen naar het kasteel wat op de  eerste heuvels staat van de Sierra Norte met uitzicht aan alle kanten. Het heeft een militaire functie gehad, eerst bij de Moren, later bij de christenen. Het is voor een deel opgebouwd geweest uit de oude stenen van het Romeinse dorp. Toen al deden ze aan hergebruik. Er is nu niet veel meer van over. Veel delen zijn met betonblokken gerepareerd wat het niet meteen mooier maakt. Het is wel duidelijk hoe het eruit gezien moet hebben. Vanaf deze steile top moesten  we nog een stuk door de heuvels fietsen voor we weer bij de camper waren. We keken nog even bij het bijzondere gebouw wat hier vlakbij staat. Eerst dachten we aan een soort stadion, maar het blijkt dus een moderne stierenvechtersarena te zijn. Bijzonder dat er blijkbaar nog steeds aan stierenvechten gedaan wordt.

donderdag 29 februari, Jerez de los Caballeros

We reden weer een prachtige route door het binnenland. Het voordeel van smalle wegen is dat je heel rustig kunt rijden en het landschap zo goed kunt bekijken. Wat gisteren van bovenaf een grote platte vlakte leek is in werkelijkheid een golvend landschap met zo hier en daar een grotere heuvel. Dit alles op 600 meter hoogte. We reden eerst door eindeloze akkerlanden en weilanden met de bijbehorende schapen en koeien. Ook zagen we regelmatig varkensstallen  met Iberische varkens die buiten in de modder zaten. In die grote velden was zo hier en daar een boerderij zichtbaar. Heel in de verte de donkere contouren van een volgend gebergte. Zover kwamen wij vandaag niet. Na de weilanden kwamen de olijfbomen en druivengaarden en ook zo hier en daar zonnevelden. Die leveren zo te zien vooral stroom aan een hele grote ijzer omsmeltfabriek die  middenin het landschap stond. Halverwege de dag kwamen we aan in Jerez de los Caballeros en alweer staan we naast de stierenvechtersarena. Het is een prima plekje met gratis water en stroom. Super zoals sommige dorpen je welkom heten. Het is weer een prachtig stadje en ook hier ligt of staat de geschiedenis gewoon op straat. Van het  kasteel bovenaan het dorp staan alleen de kantelen nog. In de overgebleven resten zijn kantoren  gevestigd. Rondom deze historische plek zijn mooie parkjes aangelegd. Vanaf de heuvel is er weer een prachtig uitzicht op het dal en de heuvels verderop. Er staan een paar schitterende kerken in dit dorp. We hebben ze niet van binnen bekeken, maar de torens zagen er echt mooi uit. Natuurlijk zijn er weer heel veel smalle straatjes met oude witte huizen en in het centrum zijn best veel winkeltjes. We hebben ons weer best vermaakt vanmiddag.

1. Joop:
    20 februari 2025
    Jullie hebben weer heel wat ondernomen de afgelopen dagen. Mooie dingen gedaan en gezien.
    Daarbij vergeleken zijn wij maar lui.
  2. Phieneke:
    20 februari 2025
    Prachtige tocht en mooi weer zo te zien. Leuke nieuwe kameraad heb je gekregen Liesbeth. Die foto van die eerste kerk is prachtig.
    Groet Phieneke en Joop
  3. Maaike:
    20 februari 2025
    Wat hebben jullie weer een hoop bijzondere dingen ontdekt. Bizar dat die kapel zo extreem mooi is, het lijkt echt net op de Sixtijnse Kapel! Wie weet gaan we daar straks ook nog wel langs... Veel plezier verder weer!
  4. Ellez:
    21 februari 2025
    Mooie foto's! En die kapel is werkelijk heel bijzonder!
  5. Tilly hofsteden:
    22 februari 2025
    Vorige keer kon ik helaas niet antwoorden ik verdween het ziekenhuis in maar nu ben ik er weer het is wel jammer hoor dat stierenvechten er nog steeds is je hebt heel wat kerken gefotograveerd maar er is er niet 1 wat op elkaar lijkt het ziet er daar ook weer prachtig met schone straten uit dat siert wel en nog steeds de zon weer een mooi verhaal