Een koude start
3 januari 2026 - Vatan, Frankrijk
Vrijdag 19 december 2025 Ramscheid
Onze eerste stap op deze reis gaat naar Ramscheid. We willen er op tijd zijn om kerstinkopen te doen en een boom te halen. Volgende week komen de jongens verspreid over een aantal dagen. We verheugen ons enorm op deze bezoeken.
Donderdag 1 januari Ramscheid
We hebben een heerlijke tijd gehad in Ramscheid. Jelmer en Ilva kwamen 24 december, Eric en Corien met dochter op 26 december. Op 27 december vertrokken zij, maar kwamen Paul en Tim. Zij bleven tot en met oud en nieuw. Met de jaarwisseling is er hier nauwelijks vuurwerk en dat was wel zo rustig voor hun hond. Het waren supergezellige dagen met lange wandelingen door aangevroren bossen, veel spelletjes en lekker eten.
Een beetje avontuur hoort er natuurlijk wel bij. Toen ik met Tim de 30e december met een auto vol inkopen voor de komende dagen beneden bij de supermarkt stond wilde hun auto niet starten. Wat we ook deden, het lukte niet. Dus hebben we de hulpdienst gebeld. De drie kwartier die werden opgegeven als aanrijdtijd werden twee uur. Dat was wel behoorlijk koud. De hulp startte de auto met behulp van een apparaat zodat we naar huis konden rijden. Hij waarschuwde wel dat de accu erg slecht was en mogelijk nooit meer een auto zou starten. De volgende dag hebben we toen maar weer gebeld en gevraagd of ze een nieuwe accu wilden meenemen. Dat hebben ze gelukkig gedaan en het paste ook nog.
Vandaag hebben we veel opgeruimd en schoongemaakt, morgen willen we allemaal vertrekken. We hopen dat we hier wegkomen, want er ligt inmiddels een laagje sneeuw en de straat is niet schoongemaakt. Als dat zo blijft komen wij met die zware camper de berg niet op. Spannend morgen!!
Vrijdag 2 januari Saint-Imoges
Vanochtend was de weg redelijk schoon, maar met nog meer sneeuw op komst besloten we om de camper maar meteen een stukje omhoog te rijden, zodat we de steile helling gehad hadden. Daarna de laatste dingen in huis opruimen en de rest van de spullen in de camper zetten. Paul en Tim kregen de auto meteen gestart en vertrokken rond half elf, wij drie kwartier later. De Eifel was bedekt met een dikke, witte deken, prachtig om te zien, maar wat minder om te rijden. Regelmatig lag er sneeuwprut op de weg en zagen we sneeuwschuivers. Overal waren mensen bezig om opritten en stoepen sneeuwvrij te krijgen. Het duurde uiteindelijk tot Frankrijk tot we een beetje uit de sneeuw waren, dachten we, want bij Reims werd alles weer wit.
Iets ten zuiden van Reims vonden we een prima camperplek vlak bij een klein dorpje. We hebben een uurtje gewandeld door het bos en door het dorp terug.
Zaterdag 3 januari Vatan
We hadden gehoopt een beetje onder het koufront vandaan te rijden, maar ook hier is het koud. Gisteravond is de beveiliging van de boiler er uit geslagen door de kou, zodat al het water uit de tank gelopen is. Gelukkig hebben we altijd een paar flessen water op voorraad, maar het was wel behelpen. Vanochtend maar weer gauw water bijgetankt, maar de kranen waren te koud en pomten het water nog niet op. Gisteravond begon het te ijzelen, dus vanochtend was het spekglad op de weg. Het eerste uur bleef dat ook zo, in de loop van de dag werden de wegen beter berijdbaar. Gelukkig waren de kranen vandaag tijdens het rijden weer wat opgewarmd en konden we weer gewoon water tappen. We hopen dat dat zo blijft, want voor vannacht wordt er weer vorst verwacht.

Maar op naar het zuiden, hopelijk naar warmer weer.
Wij tellen af, gaan over precies 4 weken rijden.
Een hele goede reis