Werken op de berg

2 maart 2026 - Ronda, Spanje

Vrijdag 28 februari, Ronda.

Vandaag is het de feestdag van Andalusië waarop gevierd wordt dat het sinds 1980 een autonome regio is. Iedereen is vrij, alle winkels zijn dicht, behalve de Carrefour in Baena. Daar rijden we achter Joop en Carla aan naar toe. Na de boodschappen nemen we afscheid en rijden wij door de prachtige regio verder naar ons volgende feestje in Ronda. We gaan op bezoek bij Joop en Maaike. Wat eerder dan we gepland hadden, maar de weerkaart liet nogal natte beelden zien verderop in de week, dus hebben we dit bezoek naar voren geschoven. Het is best nog een eind rijden, maar tegen twee uur zijn we op de camping. Het inchecken gaat erg vlot, al onze gegevens zitten nog in de computer.

Om half vier worden we door Joop opgehaald en als we boven zijn drinken we thee op het terras met het geweldige uitzicht op de omringende bergen en Ronda. Ook de borrel doen we grotendeels buiten, maar als het koud wordt gaan we lekker naar binnen waar Joop de houtkachel al aan heeft. Maaike heeft gekookt, heerlijk om alweer verwend te worden met een maaltijd. Heel leuk om hier weer te zijn. Na de maaltijd brengt Joop ons weer terug naar de camperplaats, morgen gaan we verder met dit leuke bezoek.

Zondag 1 maart, Ronda

Vanochtend om half tien werden we weer door Joop opgehaald. Maaike had boven de koffie al klaar en daarna zijn we aan het werk gegaan. Ze hebben de afgelopen tijd veel gesnoeid en er moest nog snoeiafval verzameld worden op een grote stapel. Vandaag was geen geschikte stookdag, maar het ligt nu wel allemaal klaar. Er stond en behoorlijk frisse wind vanochtend, maar als je met takken loopt te slepen op de berg word je vanzelf wel warm.
Vanmiddag zijn we over een prachtige weg door de bergen meegenomen naar een typisch Spaans restaurant aan een rivier. Er was nog een tafeltje vrij op het terras en daar hebben we een groot deel van de middag gezeten. Joop bestelde als voorgerecht gamba’s in een pikante knoflooksaus met broodjes om te dopen. Dat was erg lekker. Daarna de maaltijd met een flink stuk vlees. We hebben fijn gezeten en heerlijk gegeten. Daarna weer het hele bochtige stuk over de berg terug. Mooie uitzichten! We werden bij de camperplaats afgeleverd en hebben de rest van de dag niets meer gedaan dan uitbuiken.

Maandag 2 maart, Ronda

Ook vandaag werden we weer volgens afspraak door Joop opgehaald. En na de koffie gingen we aan het werk. Op het stuk waar we vorig jaar zo gesnoeid en geruimd hebben is nog één hoek die vol staat met metershoge verhoute bremstruiken. Die moeten ook nog weg. Dus vandaag is er gezaagd, gesnoeid, getrokken en gesleept. Het resulteerde in een paar metershoge stapels afval die aan het eind van de week, als de regen is geweest en de wind is gaan liggen, verbrand kunnen gaan worden. Het is heel leuk om te zien hoe dit stuk terrein opknapt. Het is wel aan de frisse kant vandaag, er staat een stevige wind en er zijn ook wolken. Die blijven gelukkig voornamelijk steken rondom de hoge bergen. Na de lunch gaan we nog een poosje verder tot het hele stuk is opgeruimd. Het was weer een pittige klus, maar wel dankbaar om te doen. We hebben hier weer een paar erg gezellige dagen gehad met  goede gesprekken, lekker eten en drinken en een hoop gezelligheid. Morgen trekken wij verder in de hoop de ergste regen te kunnen ontwijken.

1. Maaike:
    2 maart 2026
    Het was weer erg gezellig met jullie! En ondanks dat het dit keer een kort bezoekje was, hebben jullie ons toch ook nog weer flink geholpen op het land... Weer een heel stuk opgeschoond. Dank daarvoor! Het zal hier wel stilletjes zijn morgen... Goede reis verder!
  2. Phieneke:
    3 maart 2026
    Nou dat was veel arbeid na al die weken en maanden fietsen en wandrlen in Spanje. Gezellig om vrienden te zien en te helpen. Hoop dat het weer snel opknapt. Hier is het een begin van de lente met een mooie zonnige week voorspelt. Geniet verder daar.
  3. Rolf Eerens:
    3 maart 2026
    Olá buenos vivantes! Mooi om te lezen dat jullie het werken nog steeds in de vingers hebt. Hoe kan het gaan in een mensenleven? Jaren op het terrein van De Uitkijk gewerkt; snoeien, zagen, opruimen, en dan doe je dat ineens in de schitterende omgeving van Ronda bij Joop en Maaike. Heel bijzonder. Goede reis verder!
  4. Liesbeth:
    3 maart 2026
    Tja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan😁😁. Heerlijk om buiten te werken, om je heen te kijken en te genieten van de pracht van de natuur
  5. Ireen:
    3 maart 2026
    Heerlijke combi; samen met vrienden werken, genieten en bijkletsen🥰
  6. Tilly hofsteden:
    3 maart 2026
    Wat een werk al die prikkelstruiken maar als ik ronda zie gaat mijn hart open daar is het bijzonder
  7. Eugen Scherrenberg:
    3 maart 2026
    Lekker werken in de natuur geeft altijd voldoening. Wat is Spanje toch mooi zo in het vroege voorjaar. Hier in Houten vandaag een echte voorjaarsdag. Na onze golfles met ons competitie team in een polo nog even 9 holes gelopen, gezellig. Komende dagen blijft het weer hier goed. Echt voorjaar.